Hoofdcontent

Aan het woord...

In "Aan het woord" zetten we tijdens de Frisse Lisse Lenteweek mensen in het zonnetje die zich inzetten voor een leuker en gezonder Lisse. Op deze pagina lees je meer over Marry. Marry heeft zich met haar buren aangesloten bij BuurtKracht en organiseren samen leuke activiteiten.

De BuurtKrachtladies maken de buurt nóg gezelliger

Marry woont samen met haar man in het centrum van Lisse. Vijf jaar geleden heeft zij daar met de “BuurtKrachtladies”, bestaande uit Marry, Margreet, Hèlen en Marga, het initiatief genomen om een eerste borrel te organiseren voor de inwoners van haar appartementencomplex. De ladies zijn de echtgenotes van de vier mannen uit het bestuur van de VVE (vereniging van eigenaren) van hun complex. Marry heeft zich jarenlang ingezet als vrijwilligster bij de Volksuniversiteit, maar ook bij verschillende commissies. “Het zit in m’n genen” stelt ze dan ook. De dames zijn uit hetzelfde hout gesneden en dat is fijn. Ze nemen veel initiatief en de buren worden hier blij van, “en dat maakt ons ook weer blij” zegt Marry.

Beter een goede buur dan een verre vriend

Later hebben ze zich aangesloten bij BuurtKracht, hier kregen ze een potje met geld en meer ondersteuning om leuke activiteiten te organiseren. BuurtKracht is een initiatief van Welzijnskompas om inwoners van Lisse en Hillegom te ondersteunen bij buurtcontact. Marry en Margreet hebben van het budget onder andere leuke kaartjes laten maken in het begin, maar ook af en toe een kleinigheidje gekocht voor bijvoorbeeld de feestdagen. Ook bij minder leuke dingen, zoals ziekte, wordt er gebruikgemaakt van het potje. Dan kopen ze bijvoorbeeld een bloemetje. Ondertussen vullen de buren onderling het potje aan met een vrijwillige bijdrage omdat ze het allemaal zo fijn vinden. “Goed buurtcontact betekent dat je naar elkaar omziet en zorgt dat je iets durft te vragen aan je buur, en dat gebeurt nu gewoon.”

 

Drie van de vier BuurtKrachtladies, Margreet, Marga en Marry, met Dionne van Welzijnskompas. De foto is gemaakt door de vierde Buurtkrachtlady Hèlene. Samen ontvangen ze hier het "Potje Buurtkracht".

 

Het initiatief van de dames startte tijdens corona en ondertussen kunnen ze gelukkig zonder beperkingen weer op pad en daar maken ze dankbaar gebruik van! Zo nemen de buren deel aan workshops, wonen ze lezingen bij, gaan ze samen uit eten, uit wandelen, maar ook een laagdrempelige koffieochtend bij een van de buren thuis staat nu regelmatig op de agenda. Voor het organiseren van nieuwe activiteiten gebruiken ze een whiteboard in de gemeenschappelijke ruimte, hier kunnen de buren zich aanmelden voor de activiteiten. De favoriete activiteit van Marry is toch wel de kerstbomenactie van Buurtkracht. Marry zegt: “We stonden ondanks de kou samen buiten. Wij zorgden voor warme chocomelk en glühwein en veel bewoners namen iets lekkers mee zoals koekjes, chocolaatjes, hapjes en één buurvrouw ging zelfs lekkere worstenbroodjes maken ook stonden er stapels versieringen klaar om samen de boom te versieren! We hebben met z’n allen de bomen opgetuigd en het was gewoon super gezellig." 

Marry en haar buren tijdens de kerstbomenactie

Marry en haar buren tijdens de kerstbomenactie

 

Al deze activiteiten zorgen ervoor dat de band sterker wordt tussen de buren. “Mensen durven bij elkaar aan te kloppen als ze hulp nodig hebben, worden gehoord, maar hebben ook gezelligheid om zich heen.” Ondertussen zijn er veel hechte vriendschappen ontstaan, een goede buur wordt zo een close vriend(in).


Wil jij ook ondersteuning om het contact met je buren (nog) leuker te maken? Marry’s advies is: gewoon doen. “Het organiseren is een fluitje van een cent, je moet alleen even actie ondernemen.” Het kost een klein beetje moeite om in het begin wat uitnodigingen te maken en mensen op de hoogte te brengen, maar je krijgt er veel leuks voor terug. Hulp nodig? BuurtKracht kan je op weg helpen via https://welzijnskompas.nl/buurtkracht/.

Meer aan het woord

Ben je ook benieuwd naar de andere verhalen? Lees via onderstaande links meer verhalen!

Wil jij ook iemand in het zonnetje zetten?

Neem dan contact op via de mail teambsclisse@outlook.com en laat weten waarom jij diegene in het zonnetje wilt zetten!

Wil je op de hoogte blijven van lisse actief?

Houd onze sociale media in de gaten om al onze updates te ontvangen: