Hoofdcontent

Aan het woord...

In "Aan het woord" zetten we tijdens de Frisse Lisse Lenteweek mensen in het zonnetje die zich inzetten voor een leuker en gezonder Lisse. Leuk dat je kijkt op de pagina van Leonie Verstegen. Leonie zet zich als adviseur gezonde omgeving in voor een gezonder Lisse.

 

Leonie helpt om lisse gezonder te maken

Leonie werkt voor SportSupport en is ook onderdeel van Team Lisse Actief. SportSupport helpt bij informatie, advies, organisatie en ondersteuning van de sport in de regio. Hierbij heeft ze de mooie rol: “adviseur gezonde omgeving”. Ze helpt zo veel mogelijk mensen de weg naar gezondheid te vinden door verschillende partijen samen te laten werken. Ook is Leonie onderdeel van team JOGG. JOGG staat voor gezonde jeugd, gezonde toekomst. Leonie heeft tijdens haar werk al aan veel mooie projecten bijgedragen.

 

Leonie bij de Dorstbar, een watertappunt voor op school

 

Eén van die projecten is de Nationale Diabetes Challenge (NDC). Tijdens de NDC wordt een wandelgroep gevormd, waarmee 20 weken lang iedere week een keer samen wordt gewandeld. Er is altijd een zorgprofessional (zoals een ergotherapeut of een diëtist) en een wandelcoach bij. De wandelcoaches zijn wandelaars van voorgaande jaren die getraind worden om te coachen. Zo ervaren de wandelaars op een veilige manier wat de positieve effecten van wandelen zijn. 

 

In Lisse heet de wandelgroep “Wandel Gezond Lisse Rond”. De start hiervan was op maandag 13 mei en de opkomst was groot. Wel 35 wandelaars trapten samen de NDC af. “Gedurende de eerste weken sluiten er altijd nog meer mensen aan”, zegt Leonie. Aanmelden kan altijd nog via https://www.nationalediabeteschallenge.nl/lisse/about/.  Het heet dan wel de Nationale Diabetes Challenge, maar het is bedoeld voor iedereen die er behoefte aan heeft. “En dat is te merken”, zegt Leonie, "Een deel van de wandelaars heeft diabetes, maar de meesten doen mee omdat ze het gezellig vinden. Het is voor veel mensen fijn om ook een praatje te kunnen maken tijdens de wandelingen.”

 

De groep "Wandel gezond Lisse rond" tijdens de eerste wandeling

 

Leonie vervolgt: “De NDC wordt in Lisse al zo’n 3 à 4 jaar georganiseerd. Er komen steeds meer mensen op af, mensen vinden elkaar hier echt.” Leonie vertelt ook dat sommige NDC’ers het jaar erop niet nog een keer meewandelen… Maar dat is meestal goed nieuws: “Er is een grote positieve uitstroom en dat is het allermooiste wat er is”, vertelt ze, “Veel mensen gaan na de NDC met hun nieuw opgebouwde conditie met elkaar wandelen, sluiten bij een bestaande wandelgroep aan, of zoeken de sportschool of sportclubs op.” 

 

Een van Leonie’s favoriete momenten is de afsluiting van de NDC. Hierbij blikken ze samen terug op de afgelopen 20 weken. Zo komen er veel foto’s voorbij, maar hebben ze ook een leuke pubquiz. Er komen vragen voorbij zoals: “Wat was de wandeling met de grootste afstand?”, “Wie was altijd aanwezig?", maar ook: "Wie gaat er hierna door met wandelen?”. “De vier antwoordopties op die laatste vraag zijn iedereen, iedereen, iedereen en iedereen.” vertelt Leonie lachend. Ook neemt iedereen wat gezonds te eten mee. 

 

Naast de NDC heeft Leonie veel gewerkt aan het rookvrij maken van sportclubs en schoolpleinen. Hierbij leren medewerkers van sportclubs hoe ze eigen leden en collega’s moeten aanspreken door middel van workshops en rollenspellen. Leonie legt uit: “Het leggen van een rookvrije tegel is makkelijk gedaan, maar dat aanspreken van clubgenoten of collega’s is natuurlijk super moeilijk.” Ook worden kantines geholpen om een gezonder eten aan te bieden. “Op scholen merk je dat leerlingen eigenlijk heel oké zijn met een volkorentosti, en dat ze een broodje gezond ook vaak liever eten dan een Mars”, merkt Leonie op. Ook vertelt ze over hoe haar werk door de jaren heen verandert: “Vijf jaar geleden moest je echt bij een sportclub of school zeggen van: Joh, dat kan echt niet. Nu komen ze soms zelf naar ons toe voor advies.” De standaard is niet meer roze koeken en croissants op de balie. Mensen bestellen na het sporten steeds vaker een muntthee en een banaan in plaats van een broodje kroket. “De standaard verandert en we zien allemaal kleine verschuivingen", zegt Leonie, “In de kantines zien we dat de zero variant van frisdrank soms goedkoper is dan die met suiker, dat fruit gratis wordt aangeboden in kantines terwijl een broodje kroket duurder wordt gemaakt”, en dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling! 

 

De kantine van F.C. Lisse welke met behulp van JOGG nu ook gezonde alternatieven aanbiedt!

Meer aan het woord

Ben je ook benieuwd naar de andere verhalen? Lees via onderstaande links meer verhalen!

Wil jij ook iemand in het zonnetje zetten?

Neem dan contact op via de mail teambsclisse@outlook.com en laat weten waarom jij diegene in het zonnetje wilt zetten!

Wil je op de hoogte blijven van lisse actief?

Houd onze sociale media in de gaten om al onze updates te ontvangen: