Hoofdcontent

Aan het woord...

In "Aan het woord" zetten we tijdens de Frisse Lisse Lenteweek mensen in het zonnetje die zich inzetten voor een leuker en gezonder Lisse. Op deze pagina lees je meer over Jan. Jan is na zijn prepensioen na ruim 20 jaar werkzaam te zijn geweest in de horeca bezig met allerlei leuke projecten.

jan deelt zijn passie voor koken

Jan van de Kreeke is een van de vele inwoners die zich inzet voor een leuker en gezonder Lisse. Dit doet hij via zijn passie: koken. Deze passie zet hij ook in tijdens de Frisse Lisse Lenteweek. Jan is 24 jaar werkzaam geweest in de horeca en 21 jaar als kookdocent en teamleider op de hotelschool Den Haag én dat kan je proeven tijdens een van de twee kookworkshops bij Stichting Kooksaam.


Zijn passie voor koken ontstond al op zijn 16e. Hij vond dit zo leuk dat hij een horecaopleiding is gaan doen, waarbij hij onder andere de diploma’s leermeester en keukenmanagement heeft behaald. Naast dat een zelfgekookte maaltijd heel lekker kan zijn, kan het ook nog eens gezond zijn. Jan blijft weg van kant-en-klaar pakjes, daar is meestal veel zout aan toegevoegd. Zijn tips om, ook als je weinig kookervaring hebt, gezond te koken: “Kook vooral zoals onze grootouders het deden, in het seizoen, zonder pakjes en koop en kook niet meer dan nodig.”


Door de jaren heen heeft zijn passie zich ontwikkeld. Jan is al jarig bezig met het verminderen van voedselverspilling. Jan vertelt: “Op de hotelschool heb ik mooie projecten gedaan zoals ambassadeur bij het Europese Greencook project om de voedselverspilling in de horeca en huishoudens zo veel mogelijk terug te dringen.” Waarom dit nodig is? Jan antwoordt: “Per huishouden gooien we gemiddeld 34 kg per jaar aan eetbaar voedsel weg waarvan 5 kg onaangeraakt nog in de verpakking.” Ook heeft hij goede tips om verschillende soorten verspilling tegen te gaan: "Een van de manieren is om thuis op een vaste dag in de week je koelkast te checken en proberen een gerecht te verzinnen met de ingrediënten die je nog in huis hebt, eventueel met een kleine toevoeging. Op die manier heb je minder voedselverspilling, minder verspilling van water, arbeid en energie én het scheelt in de portemonnee.” 


Ondertussen is Jan met prepensioen en geniet hij van alle leuke projecten die hij nu kan doen. Zo werkt hij ook als begeleider bij Kooksaam. Kooksaam organiseert dagbesteding voor jongvolwassenen uit de Bollenstreek met een afstand tot de arbeidsmarkt. Jan zegt: “Het is een voorrecht om de deelnemers te mogen begeleiden op zo'n mooie plek. Het mes snijdt aan twee kanten; de deelnemers hebben het naar hun zin en ze maken ook nog eens lekkere gerechten zoals de inmiddels beroemde appeltaart en in de winter heerlijke snert.” Daarnaast organiseert Jan bij de keuken van Kooksaam ook nog verschillende workshops voor de Volksuniversiteit en natuurlijk de Frisse Lisse Lenteweek.

 

Meer aan het woord

Ben je ook benieuwd naar de andere verhalen? Druk op de onderstaande knoppen voor meer verhalen!

Wil jij ook iemand in het zonnetje zetten?

Neem dan contact op via de mail teambsclisse@outlook.com en laat weten waarom jij diegene in het zonnetje wilt zetten!

Wil je op de hoogte blijven van lisse actief?

Houd onze sociale media in de gaten om al onze updates te ontvangen: