Hoofdcontent

Aan het woord...

In "Aan het woord" zetten we tijdens de Frisse Lisse Lenteweek mensen in het zonnetje die zich inzetten voor een leuker en gezonder Lisse. Op deze pagina lees je meer over Franz. Franz organiseert al 8 jaar lang iedere dinsdag, donderdag en eerste zondag van de maand gratis wandelingen voor Lissers.

Franz krijgt mensen aan de wandel 

Franz wandelt al 8 jaar iedere dinsdag, donderdag en eerste zondag van de maand door weer en wind met een wisselende groep Lissers. Hij heeft wandelen altijd al heerlijk gevonden. Toen hij acht jaar geleden voor de zoveelste keer Dionne van het Welzijnskompas tegenkwam tijdens een van zijn wandelingen, vroeg ze of hij het leuk zou vinden als er eens wat mensen zouden meewandelen. Zo is Wandel Je Fit ontstaan. 

Wandel Je Fit is eigenlijk alles wat je van een wandelgroep wilt. Het is laagdrempelig, iedereen kan meedoen ongeacht tempo, uithoudingsvermogen, geslacht of leeftijd. Geen aanmelding nodig, geen afmelding nodig. Lekker wandelen op een manier die voor jou prettig voelt. Meestal lopen ze doordeweeks zo’n 7 tot 8 km in en om het mooie Lisse. Franz geeft van tevoren de routebeschrijving door, zodat als iemand minder lang wilt lopen, die later kan aanhaken of eerder kan opstappen. Ondertussen heeft hij al 27 routes in en om Lisse uitgeschreven. Hij schrijft de routes uit door op pad te gaan met een ouderwetse stappenteller, blocnote en pen. Thuis tikt hij deze routes letter voor letter uit op zijn computer. 

Voor de wandelingen van de eerste zondag van de maand, gaat Franz eerst samen met zijn vriendin Thea op stap. Ze stippelen een mooie route uit buiten Lisse die vaak wel 10 km lang is. De wandelaars carpoolen er samen heen en maken er een leuk uitje van. “Het is zo leuk om mensen plekken te laten zien waar ze nooit eerder zijn geweest", zegt Franz. 

 

Ook organiseert Wandel Je Fit regelmatig een speciale activiteit. Zo hebben ze de lichtjeswandeling gelopen waarbij de glühwein en warme choco niet ontbraken, het Wandel Je Fit-logo met bloemen gemozaiekt in winkelcentrum de Poelmarkt, zijn ze vaak uit eten geweest en gaan ze naar de Jazz-avonden in het Poelhuis. Ondertussen zijn er al veel vriendschappen ontstaan en is er zelfs liefde gevonden. “Het bezig zijn, de glimlach van de mensen, dat vriendelijke”, dat is wat Franz zo mooi vindt aan Wandel Je Fit. Als je zelf een groep wil opzetten, is zijn advies: “luister naar wat de mensen willen.” 


Ondertussen gaat Franz in zijn eentje steeds langzamer lopen. Niet omdat hij minder fit wordt, maar omdat hij zoveel mensen kent op straat. “Over het stuk van de Poelpolder naar het centrum deed ik altijd 20 minuten, ondertussen ben ik wel een uur onderweg door iedereen die ik tegenkom.”

 

Verder is Franz actief als vrijwilliger in de tuin van de oude school; wedstrijdleider, uitzetter en weger bij Hengelsportvereniging de Meerval; komt hij regelmatig bij stichting Oud Lisse om telkens weer wat moois te leren over het dorp; en loopt hij mee met de nationale diabetes challenge.

 

Wil jij ook een keer meelopen, maar wil je eerst contact opnemen? Franz is te bereiken via franzvansluis@telfort.nl

Meer aan het woord

Ben je ook benieuwd naar de andere verhalen? Druk op de onderstaande knoppen voor meer verhalen!

Wil jij ook iemand in het zonnetje zetten?

Neem dan contact op via de mail teambsclisse@outlook.com en laat weten waarom jij diegene in het zonnetje wilt zetten!

Wil je op de hoogte blijven van lisse actief?

Houd onze sociale media in de gaten om al onze updates te ontvangen: